Indvielse af Horserødlejrens Museum

Skrevet af Frede Klitgaard i Tidsskriftet Håndslag nr. 4 2002

Lørdag den 22. juni er nu indskrevet i historien som den dato, hvor Horserødlejerens Museum blev indviet. Det lille museum på 62 kvadratmeter er indrettet i Horserøds gamle smedje og har adresse Esrumvej 367, lige over for det nuværende statsfængsels hovedindgang.

Museet vil holde åbent søndage, tirsdage og torsdage kl. 11 til 15. Det er glædeligt at der er gratis adgang, idet Nationalmuseet med tilslutning fra Frihedsmuseet direktør Esben Kjeldbæk, ellers – i direkte strid med de oprindelige forudsætninger og løfter – havde skrottet gratisprincippet for folkegaven Frihedsmuseets vedkommende.

Horserødlejrens Museum belyser især krigsårene 1940 – 44, men viser også lejrens historie fra oprettelsen i 1917, som krigsfangelejr for syge og sårede russiske soldater. De forenede danske kollaborationspolitikeres grundlovsbrud og overgrebene på kommunister, på spaniensfrivillige, kulturelle personligheder, mange humanister og andre antinazister sættes her et udtryksfuldt minde.

Bygningen blev restaureret af fængslet, dvs. af fanger, og midlerne blev bevilget over finansloven for 2000 og 2001. I den anden ende blev støtte til Allierede Krigssejlere og andre modstands- og fangeforeninger samtidig helt fjernet eller reduceret i betydelig grad.
Selve udstillingen blev indrettet af Frihedsmuseet og Frøslevlejrens Museum. Forud for indvielsen holdtes den traditionsrige markering af 22. juni – den dag i 1941, hvor besættelsesmagten og kollaborationspolitikerne besluttede at bryde grundloven og indlede massearrestation af kommunister og andre politiske modstandere.

Politikerne fulgte op den 22. august med at forbyde Det Kommunistiske Parti og kriminalisere medlemskab.