Colombia: Fagligt aktive fængles
Fagligt arbejde ligestilles med terrorisme og oprør mod staten i Colombia.
Af Ole Wugge Christiansen/Monsun
Miguel Angel Subadias har siddet i fængsel i Colombia i over et år uden at komme for retten. Han er spæret inde sammen med sin 18 måneder gamle søn, for hans ægtefælle er ligesom han anklaget for væbnet oprør mod staten.
JPG – 31.7 kb
Oliearbejderne er en af de faggrupper, der udsættes for repression fra den colombianske stat. Logo for fagforening.
Men Subadias »forbrydelse« er i virkeligheden, at han organiserer landarbejdere i fagforening, fortæller hans forsvarsadvokat, Miguel Angel Conzalez Reyes, der er på besøg i Danmark på invitation af solidaritetsorganisationen Internationalt Forum.
Oprør mod staten og terrorisme er, hvad mange fagforeningsfolk hvert år må forsvare sig mod. Mange fagforeningsfolkene er fængslet i halvandet år, før de bliver sluppet fri igen eller dømt ved falske vidneudsagn, siger Miguel Angel González Reyes på fagforeningen 3F’s hjemmeside.
Det er især fagforeningerne for oliearbejdere, lærere, minearbejdere og arbejdere i de store transnationale selskaber, der udsættes for repression, fortæller han.
– Folk tør ikke længere at være med i fagforeningen. Nogle har med lidt ironi sagt, at det er nemmere at organisere en guerillahær end en fagforening i Colombia, siger Miguel Angel González Reyes.
Svage faglig organisering
De farlige forhold for fagforeningsaktive i lande betyder, at organisationerne står meget svagt, og derfor bliver lønnen og arbejdsforholdene presset helt i bund.
De sejre, som de faglige organisationer har vundet gennem tiden er gradvist ved at blive rullet tilbage, fortæller forsvarsadvokaten.
Den colombianske fagbevægelse har kritiseret regeringens privatiseringer af blandt andet hospitaler og været imod de frihandelsaftaler, som regeringen er ved at forhandle på plads med USA.
Colombia er et af de fagligste lande for fagligt aktive. Fra 2003 til 2006 er 326 fagligt aktive blevet myrdet i Colombia. Kun seks af mordene er blevet opklaret.
Sidste år blev 78 fagforeningsfolk slået ihjel – og i år er 30 blevet dræbt ifølge den internationale fagforening ITUC.
Så sent som i forrige uge blev Leonidas Silva Castro fra lærernes fagforening og Jairo Giraldo Rey fra landarbejdernes organisation i en nordlig delstat slået ihjel.
Amnesty International har i flere rapporter peget på, regeringen er ansvarlig for politiske fængslinger og mord på fagforeningsaktive.
– Regeringen forsøger at dække over drabene, fordi det demokratiske parti i USA stiller som betingelse, at regeringen skal gøre noget ved mordene på de faglige aktive, siger Miguel Angel González Reyes til 3f.dk.
– I regeringens øjne er alle os, der har en anden holdning end dem, terrorister. Selvom der står i vores grundlov, at vi har lov til at strejke og organisere os, så gør de det kriminelt og livsfarligt at kæmpe for vores rettigheder.
Han opfordrer faglige organisationer i udlandet til at lægge pres på Colombias regering for at få en ende på mordene og fængslingerne.
Protester fra danske fagforeninger
I Danmark har fagforeninger under 3F i flere omgange sendt protester til den colombianske regering. Senest i oktober, hvor Bygge, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i København protesterede imod, at tre bondeledere i byen Barrancabermeja var blevet arresteret op til en proklameret generalstrejke vendt mod regeringen.
Andrés Gil, Oscar Duque og Evaristo Mena fra bondeorganisationen ACVC blev anholdt af efterretningsagenter den 29. september og beskyldt for at støtte terrorisme. Foreningens hovedkvarter samtidig stormet af politiet.
Læs interviewet med forsvarsadvokaten Miguel Angel González Reyes på hjemmesiden 3f.dk
Læs artiklen »Politisk aktive anholdt under strejke i Colombia« på 3f.dk
Læs artiklen »Fagforening giver pris til terrortiltalt tøjfirma« på 3f.dk
Se Modkrafts temasektion om retssagen mod tøjfirmaet Fighters + Lovers.
– Vi ønsker at sikre, at de ikke forsvinder eller lider overlast som adskillige faglige og politiske ledere før dem. Og vi kræver, at de bliver overladt til de civile myndigheder og ikke er i hænderne på det hemmelige politi, sagde Carsten B. Hansen, faglig sekretær i afdelingen, på 3f.dk.
Midt i oktober demonstrerede tusinder af colombianere i protest mod en frihandelsaftale med USA og nedskæringer på sundhedsvæsnet.
Regeringen beskyldte oprørsbevægelsen FARC for at stå bag strejken, og politiet slog hårdt ned på protesterne. Mindst 15 blev såret.
– Der er masser af eksempler på at anholdte har lidt en grum skæbne i Colombia. Derfor er de anholdelser af politisk aktive, der foregår, dybt betænkelig. Det mindste man kan forlange er, at de kommer for de normale retsinstanser, siger Carsten B. Hansen.
Solidaritetspris til Fighters + Lovers
Fagforeningen er ikke kun bekymret for udviklingen i Colombia, men også i Danmark. Fredag den 16. november giver fagforeningen Bygge, Jord og Miljøarbejdernes fagforening i 3F tøjfirmaet Fighters + Lovers en kultur- og solidaritetspris.
Det sker fordi syv ansatte i firmaet er anklaget for at bryde den danske terrorlovgivning, fordi de har ydet økonomisk støtte til oprørsgrupperne FARC i Colombia og PFLP i Pælastina. Det er justitsministeren selv, der har ønsket, at de skal tiltales for den nye terrorparagraf.
– Det her er vores måde at give et skulderklap til de her mennesker, siger Henrik Lippert, formand for 3F-afdelingen på hjemmesiden 3f.dk
Tom Bryde, der er kasser i fagforeningen, er desuden bange for at den danske terrorlovgivning på et tidspunkt kan blive rettet mod faglig aktivitet.
– Politikerne siger, at loven ikke er møntet på fagbevægelsen. Men hvad sker der, hvis vi en dag får et nyt Folketing? Så vil de kunne straffe en faglig blokade som terrorisme, siger han til 3f.dk.