Monumentet i Horserød blev indviet den 22. juni 1991. Monumentet hedder “Håbets Port”, som et symbol på at der er et håb om igen at komme ud i friheden. Monumentet er lavet af billedhugger Per Ulrich.
Tekst: Mogens Mølholm
Foto: Pia Mølholm
- Indvielsen foregik den 22. Juni 1991 Monumentet er fremstillet af Billedhuggeren Per Ulrich.
- Indvielsesdagen den 22. Juni 1991 er på 50 årsdagen for arrestationerne af de danske kommunister, som det danske politi foretog.
- Tidligere folketingsmand Villy Fuglsang talte som repræsentant for de kommunister og Spaniensfrivillige, der den 2. oktober 1943 blev deporteret fra Horserød til den tyske KZ-lejr Stutthof.
- Professor Elias Bredsdorf , der selv var illegal under besættelsen og var medlem af Frit Danmark, kom i sin tale ind på alle de overgreb, der var sket fra de danske myndigheders side, domfældelser på ubestemt tid, dømt uden anklageskrift, brud på Grundlovens 24 timers regel.
- Formand for Horserød-Stutthof Foreningen Villy Karlsson tidligere Horserødfange under besættelsen bød de fremmødte velkommen. Han var formand for komitéen til monumentet. Tidligere chefredaktør på Land og Folk. Villy Karlsson blev arresteret i sit hjem i Vognmandsmarken i København 1941. Han sad i ledelsen af DKU.
- Marius Christiansen var på indvielsesdagen formand for de Spaniensfrivilliges Forening, Marius var med i komitéen for oprettelsen af Horserødmonumentet. Han var selv både i Horserød og Stutthof.
- Tyskerne forlangte de spaniensfrivillige interneret. Det danske politi efterkom dette krav og internerede over 150 spaniensfrivillige i Horserød Senere kom 42 spaniensfrivillige til kz-lejren Stutthof. Billedet af Marius Christiansen er taget i 1937, da han var frivillig i Den Spanske Borgerkrig.
- Aksel Andersen fra Vejle, der søndag den 22. Juli 1941 blev arresteret af det danske politi i Vejle. Han kom over Vestre Fængsel, til Horserød og blev deporteret til Stutthof. Her står Aksel med stutthoffanen ved indvielsen.
- Arne Gottlieb Hansen blev arresteret i Horsens mandag den 23. Juli 1941. Ditte Gottlieb Hansen blev arresteret i Horsens. De kom begge til Horserødlejren. Ditte blev senere sendt til Frøslev, mens Arne blev deporteret til Kz-lejr Stutthof.
- I halvtreds året for kommunisternes internering blev hans mindesmærke for fangerne indviet i Horserød den 22. juni 1991. På billedet ses Håbets Port som monumentet hedder, ved monumentet Per Ulrich