Foto: Pia Mølholm
- Foreningen var repræsenteret med både Stutthoffanen og frihedsfanen og havde en krans med til indvielsen af monumentet
- Formand for Theresienstadtforeningen Birgit Krasnik Fischermann holdt tale ved afsløringen. Hun var som 5 årig blevet deporteret til Theresienstadt med skibet “Wartheland” og videre til Theresienstadt.
- Stenen blev afsløret ved hjælp af to børnebørn af tidligere Theresienstadtfange.
- Stenen til mide om de jøder og kommunister der blev afskibet fra Langeline til Kz- lejre i Tyskland er doneret af en anonym tidligere Theresienstadtfange
- Undervisningsminister Bertel Haarder holdt en tale ved indvielsen.
- Undervisningsminister Bertel Haarder med formand for Theresienstadtforeningen Birgit i baggrunden
- Bag Bertel Haarder står formanden for Horserød-Stutthofforeningen Anton Nielsen med en krans, i baggrunden ses stutthoffanen og frihedsfanen.
- Tidligere fange i Theresienstadt holdt tale, Klara var barn i Theresienstadt. Hun var en af dem der blev deporteret med skibet Wartheland fra Langelinie. (foto Niels Jacobsen)
- Formanden for Horserød-Stutthofforeningen Anton Nielsen holdt tale, Antons far var en af de kommunister der var med skibet fra Langelinie. Til venstre bag stenen står tidligere Stutthoffange Karl Dester.
- Anton Nielsen og Annmarie Dester nedlagde en krans på vegne af Horserød-Stutthofforeningen. (foto Niels Jacobsen)
- Theresienstadtforeningen har sat denne sten til minde om den 2. oktober 1943 hvor danske jøder ombord på det danske troppetransportskib “Wartheland” blev deporteret til Swinemünde og derfra videre i kreaturvogne til koncentrationslejren Theresienstadt hvor de var fanger i 18 måender. Med samme skib var også danske kommunister, som blev sendt til koncentrationlejren Stutthof. Theresienstadtforeningen oktober 2008. Doneret af fange xxv- 2 – 25
- Der var mange mødt frem for at overvære afsløringen af mindestenen
- Tidligere Stutthoffange ved monumentet. Karl Dester var en af de 150 kommunister der blev deporteret med skibet “Wartheland” til Swinemünde og derefter transporteret i jernebanevogne til koncentrationslejren Stutthof.
- Tidligere Stutthoffange Karl Dester og Anton Nielsen – barn af tidligere stutthoffange Martin Nielsen.
- Mange var mødt frem bl.a. københavns kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev. (foto Niels Jacobsen)
- Formand for henholdvis Theresienstadtforeningen og Horserød-Stutthofforeningen
- Fra venstre tidligere Stutthoffange Karl Dester, tidligere Theresienstadtfanger Birgit Krasnik Fischermann og Karla Tixell
- Bertel Haarder hilser på den tidligere Stutthoffange Karl Dester.
- Fra venstre ses: tidligere Theresienstadtfange Birgit Krasnik Fischermann, Anton Nielsen barn af tidligere Stutthoffange Martin Nielsen, tidligere Stutthoffange Karl Dester og Mogens Mølholm barn af tidligere Stutthoffange Valdemar Lorenzen.
- Danielle Nissenbaum (født Kasinsky) var med skibet “Wartheland”, på det tidspunkt var hun ½ år. Hun blev sammen med sin mor og far deporteret til Theresienstadt.
- Tidligere Theresienstadtfange Danielle Nissenbaum sidder foran mindestenen.
- Stenen er placeret yderst på Langelinie, nær det sted kommunisterne og jøderne blev afskibet fra den 2. oktober 1943. (foto Niels Jacobsen)
Kobberplade på engelsk
Mindestenen på Langelinie er tilbage på sin plads, nu med en kobberplade på bagsiden med engelsk oversættelse. Klik her for at se stenen med kobberpladen på Langelinie til minde om de jøder og kommunister der blev afskibet den 2. oktober 1943.