Aldrig mere nazisme

Med den 95-årige modstandsmand Villy Fuglsang i front fik det nydannede Antiracistisk Netværk i Århus for alvor slået sit navn og sin mærkesag fast.

Fra Internetavisen Jyllandsposten 5. maj 2004

Af LISETTE ARENT GREVE

Det haver så nyligen regnet, blev sunget med en sjælden kraft i aftes i Mathilde Fibigers Have i Århus og åbnede på mirakuløs vis sluserne til himlens vandreservoirer.

Men hverken vand eller årenes gang kunne nedtone de ord, som den 95-årige Villy Fuglsang leverede med en glød, der langt oversteg flammerne fra de fakler, som godt 200 tilhørere havde medbragt ved gårsdagens demonstration imod nynazismen.

Fuglen, som han også bliver kaldt, kæmpede som frivillig i Den spanske borgerkrig fra 1936 til 1938, og som aktiv kommunist blev han under Anden Verdenskrig sendt til koncentrationslejren Stutthof.

»I aften for 59 år siden var der fest i de danske gader. Svenskerne havde under hele Besættelsen kigget over på den danske kyst, der var mørk – uigennemtrængelig mørk, og pludselig så de lyset blafre op,« lød den malende beskrivelse fra Villy Fuglsang, da han genkaldte sig befrielsesdagen 4. maj 1945.

Jo, der var grund til at feste dengang. Danmark havde genvundet sin selvstændighed, og man kunne igen trække vejret uden frygt for morgendagen. Men nok var friheden vundet, kampen for friheden fortsatte.

Og den kamp har Villy Fuglsang aldrig sluppet, lod han forstå.

Derfor var han en kær og skattet taler ved gårsdagens 4. maj-møde i Mathilde Fibigers Have, hvor Besættelsesmuseets grå mure dannede baggrund for et banner med teksten: Aldrig mere nazisme.

Del af bybilledet

For selv om de nazistiske tropper kapitulerede dengang i 1945, så stikker det nazistiske væsen fortsat sit ansigt frem rundt om i de europæiske storbyer. Nynazistiske grupperinger som White Pride, Dansk Front Jylland og Patrioter er i dag en del af den århusianske virkelighed, og derfor benyttede det nydannede Antiracistisk Netværk i Århus gårsdagens historiske dato til at markere modviljen mod de nynazistiske tendenser.

»Vi knytter historien sammen med den aktuelle situation og fejrer sejren over nazismen i 1945 samtidig med, at vi gør opmærksom på, at nazismen ikke er død og borte. Det kan siges med blot tre ord: Aldrig mere nazisme. Det var det, det handlede om dengang, og det er det, det handler om i dag,« siger Svend Vestergaard Jensen, talsmand for Antiracistisk Netværk.

Netværket blev etableret efter et overfald på to unge mennesker i december sidste år. Overfaldet fandt sted udenfor en bunker i Graven, som en gruppe unge BZ’ere havde besat i protest mod manglen på ungdomsboliger i Århus.

Efterfølgende kunne man læse på hjemmesiden for Dansk Front, der betegner sig selv som en nationalistisk organisation, at der var tale om en aktion udført af nationale aktivister.

Svend Vestergaard Jensen mener, der er al mulig grund til at etablere et netværk, der offentligt tager afstand til nynazistiske grupperinger.

»Her i Århus mærker vi en eskalering med flere knuste ruder hos politiske ungdomsorganisationer på venstrefløjen og flere gadeoverfald på unge mennesker, som de her nynazistiske grupper mistænker for at være venstreorienterede,« siger Svend Vestergaard Jensen, der selv er blevet truet.

»Det var i august 1998, hvor jeg udtalte mig til medierne omkring den racisme, jeg oplevede på Århus Stadion. Jeg beskrev, hvordan der blev råbt abe-lyde mod mørkhudede spillere, og dagen efter fik jeg et trusselsbrev med pålæg om at aflevere 25.000 kr. til AGF’s fanklub. I modsat fald ville jeg inden for 14 dage blive opsøgt af voldelige hooligans,« fortæller han.

Som borger og som far til et par børn, der er kommet i den alder, hvor de gerne vil gå til koncerter og andre aftenarrangementer, ser han det som sin pligt at engagere sig i kampen mod nynazismen.

»Min søns kammerat har været tæt på de her ting, og han tør ikke længere færdes i Århus om aftenen. Det kan ikke være rigtigt, at nynazisterne skal have lov til at beherske gaderne i Århus. Det er jo helt vanvittigt,« siger Svend Vestergaard Jensen, der i Antiracistisk Netværk vil forsøge at mobilisere kræfter på tværs af fagforeninger, multietniske foreninger og studenterorganisationer.

Ved gårsdagens demonstration havde Antiracistisk Netværk ventet, at repræsentanter fra de nynazistiske grupper ville dukke op, men med politiets hjælp fik de ikke lov at spille nogen synlig rolle.

»De plejer at cirkulere rundt i bil og fotografere og videofilm deltagerne ved antinazistiske møder. Det oplevede vi både 9. november sidste år ved markeringen af Krystalnatten, hvor LO og LO-Ungdom demonstrerede mod White Pride, og ved en debataften i Dansk Metal i september sidste år, hvor temaet var “Hvordan stoppes nynazismen i Århus”,« fortæller Svend Vestergaard Jensen og tilføjer:

»Det er dybt ubehageligt at blive filmet på den måde, og det skaber en angst hos mange mennesker.«

Men hverken han, Villy Fuglsang eller gårsdagens demonstranter vil lade sig skræmme.